A Szociális hozzájárulási adó jogszabályi változásai

A Magyar Közlöny 74. számában közzétett 182/2024. számú kormányrendelet a 2018. évi szociális hozzájárulási adóról szóló törvény 11. paragrafusának módosításait tartalmazza, amelyek elsősorban az 2020. augusztus 1. után létrejött munkaviszonyokat érintik.


Változások áttekintése:

  • Definíciók pontosítása: Azok a magyar állampolgárok, akik a munkavállalás kezdete előtti 365 napban legfeljebb 92 napig álltak biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyban, a ‘munkaerőpiacra lépők’ kategóriájába tartoznak. Ebben a meghatározásban nem kell figyelembe venni az anyasági ellátás idejét, kivéve, ha ezen időszak alatt más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony is fennáll, valamint a közfoglalkoztatás idejét sem kell beleértelmezni.
  • Célcsoport szélesítése: A három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nők számára nyújtott kedvezmények kiemelt figyelmet kapnak.
    Kedvezmény időtartamának módosulása: A korábbi három éves időtartam helyett a kedvezmény most már csak 18 hónapig vehető igénybe.
  • Kedvezmény mértékének beállítása: Az első évben a kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér alapján számított adómérték, míg a fennmaradó 6 hónapban a minimálbér szerinti adómérték felére csökken.

Ezen felül a törvény 11. paragrafusának (6) bekezdése szerint a kedvezmény azon egész hónapra is érvényes, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első éve vagy a 18 hónapja véget ér.